Spelender OpvoedWijs

spelen

”Kim is lekker aan het spelen met haar vriendje en ze rennen lachend achter elkaar aan in de woonkamer. Zij is het prinsesje die wordt gepakt door de grote draak. Vader komt binnen en zegt: er wordt hier niet gerend, ga maar met de blokken spelen. Kim en haar vriendje pakken protesterend de blokken en komen niet tot spel. Draken spelen niet met blokken zegt haar vriendje, na enkele seconden zijn ze weer prinses en de draak die lachend achter elkaar aanrennen.”

Kinderen ontdekken de wereld spelenderwijs. Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van het kind. Spel is nodig om het zelfvertrouwen te krijgen en de wereld te ontdekken en te begrijpen. Als we kijken naar onze kinderen zullen wij zien wat ze bezighoudt, wat ze precies spelen en wat hun behoefte is. Deze vader had waarschijnlijk niet in de gaten dat ze bezig waren met een fantasiespel en hun behoefte was om juist elkaar te pakken in hun spel. Soms kunnen we het ook niet altijd zien en soms hebben we ook niet de tijd om het uit te pluizen. Daarnaast kan het zijn dat rennen in de woonkamer niet mag.
Hoe kunnen wij als opvoeder spelenderwijs omgaan met opvoeden? Hoe kunnen we de cirkel doorbreken van alles zo vaak herhalen, zodat kinderen zo min mogelijk belemmert worden in hun spel en wij als ouder niet constant op hoeven te treden?

De zin ”dat mag niet” heeft wetenschappelijk bewezen dat het niet het juiste effect heeft. Vaak als je het ene kind vraagt om te stoppen met het slaan op de tafel, gaan zij en de andere kinderen verder. Ze weten niet welk gedrag je wél wil zien. Daarnaast kunnen onze hersenen het woord ‘niet’ niet registreren. Bij ‘denk niet aan een gele auto’, denk je er juist wel aan. Met het roepen dat ze niet mogen rennen in de woonkamer, levert dat bij kinderen  een fysieke reactie op en zet ze je juist aan het rennen.

  • Hoe kunnen we dat als ouder nou spelenderwijs aanpassen?
  • Hoe kunnen we het patroon doorbreken door NIET tot ergernis weer nee te roepen tegen een krijsende peuter?
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een puber zich aan de afspraak houdt?
    Het is tenslotte voor beiden partijen niet leuk om het negatieve elke keer te moeten doorlopen.

Blijkbaar zijn we vaak niet anders gewend dan het woordje NEE te gebruiken en het kost tijd en bewustwording om het te veranderen. Opvoedwijs heeft veel ervaring in de ontwikkeling van het kind en werkt oplossingsgericht. Hierdoor komen we tot een aanpak die vanuit jezelf als ouder komt i.p.v. iets te doen wat niet bij je past of maar tijdelijk werkt zoals standaard (opvoed)tips.

Wil je deze positieve verandering ook proberen, maar weet je niet hoe en heb je daar hulp voor nodig? Opvoedwijs helpt je hierin. Neem contact met mij op door te bellen naar
0650469379 of via het contactformulier. Ik neem dan binnen een werkdag contact met je op voor het maken van een afspraak.