Sinterklaastijd!

Sinterklaas! Ik vind het een geweldig feest. Een mooi verhaal, de spanning, de gezelligheid, het lekkers, de cadeaus en saamhorigheid.

Voor kinderen is het ook vaak een fantastisch feest, maar tegelijkertijd is het ook heel spannend. Dat ervaar ik nu met de kleine man thuis. Het is ook wat, zo een statige man die ineens in het middelpunt staat! Overal worden ze geconfronteerd met het feit dat de lieve man met zijn pieten in het land is. Sint versieringen op vele plekken en overal is de Sint met zijn pieten wel te vinden. Op tv, de winkels, kinderopvang en school. Feestjes overal! Het is niet aan te slepen.
De spanning en stress voert voor velen de boventoon. Dat kan zich uiten in slechter slapen, drukker gedrag en heftigere emoties.

Hoe kunnen we het voor de kinderen zo voorspelbaar en gezellig mogelijk maken?
Hier wat tips!

-Zorg dat de komst van sinterklaas een positieve insteek heeft. Het is immers een feest. (Niet dreigen met; als je niet luistert komt de Sint langs)
-Maak het visueel, maak een kalender waar op staat wanneer er een schoen gezet mag worden en/of wanneer sinterklaas komt. Duidelijkheid geeft in deze onzekere tijd houvast.
-Dwing het kind niet. Kijk en luister naar wat je kind aan kan. Wil het niet verkleden of op de foto met piet? Zo laten. Zorg event voor een prikkelvrije plek (zonder Sint thema) waar het kind kan ontspannen.
-Kinderen zijn door de spanning heel onrustig in hun lijf. Laat ze extra bewegen.
– Doe sint activiteiten overdag, zodat de associatie ligt bij licht en dag ipv donker en nacht. Kans is groter dat ze beter slapen ‘s avonds. Kijk bijvoorbeeld het sinterklaas journaal ‘s ochtends terug. Ook de schoen overdag zetten is een idee en vier sinterklaas de middag.

Een hele gezellige tijd!