Samen spelen, samen delen…

Op een verjaardag zaten twee kindjes (2,5 jr) naast elkaar te spelen. Sara vond een pop en begon er tegen te kletsen en aan te kleden met een shirtje. Tom stond op en zei ‘ik wil ook pop’ en trok het uit Sara haar handen. Sara begon te huilen en rende naar haar moeder toe. Mama zei: Sara, je weet wat mama altijd zegt..samen spelen, samen delen. Er is maar 1 pop en Tom wil er ook mee spelen, straks mag jij weer. Sara liep naar Tom en pakte de pop terug. “Samen delen” riep ze en ging verder met aankleden.

Samen spelen, samen delen… Waarom roept de moeder van Sara dat? Om de lieve vrede te bewaren in huis? Omdat het de normen zijn die passen bij dit gezin? En snapt Sara het concept, samen delen..samen spelen wel? Ze trok de pop uit Tom zijn handen en speelde verder.. hoe zit dat eigenlijk? In hoeverre kunnen kinderen samen spelen en delen?

Samen spelen leren kinderen doorgaand de jaren heen. Kinderen hebben van nature de drang om contact met een ander te zoeken en te leggen, zo klein als ze zijn. Tot ong. 2 jaar zullen kinderen niet samen kunnen spelen, ze zijn egocentrisch. Ze kunnen zich niet inleven in de ander. Wel kijken ze naar elkaar en doen elkaar na. Tom keek naar Sara en zag dat ze met de pop speelde. De pop kwam tot leven wat de interesse wekte van Tom en wilde hij ook de pop. Hij kan zich nog niet inleven in Sara en beseft niet dat zij verdrietig wordt als hij de pop pakt. (oorzaak/gevolg)
Tussen 3 en 4 jaar gaan ze meer naast en met elkaar spelen. Ze reageren meer op elkaar, gebruiken fantasie en gaan nu beseffen dat de ander ook gevoelens heeft. Nog is het lastig voor ze om hun spel aan te passen aan de wensen van een ander.
Op school wordt het echt samenspelen. Ze zoeken elkaar op, spreken af wat of waarmee ze gaan spelen en zien dat ze iemand nodig hebben, dat maakt het spel leuker.
Vanaf een jaar of 6/7  kunnen kinderen zich pas echt goed inleven in de ander en kunnen we spreken of samen spel en samen delen.

Delen is erg lastig voor een kind en dat kan lang aanhouden. Kinderen zijn erg gehecht aan hun spullen en zien het als onderdeel van zichzelf. Als kinderen ouder worden gaan ze zien dat delen ook leuke kanten heeft. Je maakt anderen blij en maakt zo vriendjes, omdat kinderen je aardig vinden. Kunnen we het de kinderen kwalijk nemen dat ze hun mooie speelgoed niet willen delen? Eerlijk gezegd moet ik er ook niet altijd aan denken om alles te delen. Zoals mijn nieuwe fiets af te staan aan de buurvrouw, die de fiets wil lenen om de stad in te gaan.
Als wij kinderen het samen delen, samen spelen willen aanleren, kunnen wij hiermee beginnen als opvoeder. Wij zijn immers de spiegel van je kind. Dit kan je doen in het dagelijkse ritme. Met eten vertellen; een schepje eten voor papa, een schepje voor mama….Zo laat je zien dat delen iets positiefs is en erbij hoort.

– Is er thuis veel ruzie omdat jouw kinderen niet willen delen en is het moeilijk om hier balans in te vinden?
– Vind jouw kind het lastig om samen te spelen en komt daardoor in moeilijkheden op school?
– Zou je graag met andere ouders willen praten over hoe die omgaan met het samen spelen, samen delen?
Neem contact op met Opvoedwijs via voor een afspraak thuis of een opvoedwijs avond.
Ook kan je mailen naar info@opvoedwijs.nl of bellen naar 0650469379