Hoe belangrijk is Slapen nou eigenlijk?

 

”Pas sprak ik een moeder en die vertelde over een ouder. Haar kleuter sliep ’s avonds als ze geluk had om 23.00 na veel strijd en kreeg nu druppels en melatonine pillen van de dokter om hem in slaap te kijgen.”

Ik heb in mijn vele jaren werkervaring gezien dat de de R van Rust toch echt van groot belang is. Is het niet voor de kinderen, dan wel voor de ouders zelf. We moeten al zoveel, wordt veel van ons verwacht en het liefst in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Kinderen leren zoveel en nemen ongelooflijk veel in zich op. Maar wat doet slaap eigenlijk bij een kind?

Slaap zorgt voor de rust die het lichaam zo nodig heeft, elke dag weer. Zo laadt het lichaam zich ook op voor de volgende morgen. Van slapen groeit een kind, zowel lichamelijk als de groei van de hersenen. Het schijnt dat te weinig slaap zelfs kan leiden tot een groeiachterstand en symptonen die lijken op dat het kind ADHD heeft.

Kinderen die weinig slaap krijgen, zijn veelal moe en futloos en nemen moeilijk alles in zich op. Ook kunnen kinderen agressiever zijn en minder aanspreekbaar. Het zal er thuis dus ook niet gemakkelijker op worden.

Als ouders aan mij vragen hoeveel kinderen gemiddeld moeten slapen, is dat lastig te beantwoorden. Elk kind heeft een andere behoefte wat slapen betreft. Als jij je kind goed kent en observeert, kan je wel inschatten wanneer je kind behoefte heeft om uit te rusten. Als je kind zelf wakker wordt de volgende morgen, is een teken dat het voldoende heeft geslapen. Wat wel van groot belang is om van jongs af aan al een ritme te bepalen voor het slapen gaan. Jonge kinderen hebben geen tijdsbesef maar door de constante structuur en herhaling weet het kind wat er gaat gebeuren. Als het kind veel op verschillende tijden naar bed gaat zal het vaak onrustig slapen en dus vroeger wakker worden.

Is slapen een probleem bij jullie thuis en wil je hier verandering in door bijvoorbeeld een structuur aan te brengen? Alles lijkt goed te gaan maar je maakt je toch zorgen?OpvoedWijs kan je hier in helpen, samen een plan bespreken die bij je past en tevens je kind hier in begeleiden. bel mij op 0650469379