(gif)groene groentes…die hoef ik echt niet!!

 

Daar sta je dan weer ..druk in de keuken om iets lekkers en vooral gezonds voor te schotelen voor je gezin. Wat geeft dat een voldaan gevoel om te weten dat straks iedereen weer de vitamientjes binnen heeft die ze zo nodig hebben.. Je taak weer volbracht als opvoeder. Nou ja.. bijna..eerst aan tafel en ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk gegeten wordt.

Zo klein als ze zijn kunnen ze je al duidelijk maken dat ze het niet waarderen dat er de giftige kleur groen op hun bord ligt. Ik hoorde standaard op de kinderopvang kindjes van net 3 jaar vragen: ”papa, wat ga ik eten?” En als papa vertelde dat het sperziebonen ging worden, was de ruimte te klein. Boos, stampend en met een gezichtsuitdrukking van: ”hoe durf jij mij dat te voeden?” verlieten ze het dagverblijf op weg naar de eeuwige strijd.

Eten en vooral avondeten is voor velen een groot probleem in plaats van een gezellig gezinsmoment. De zin:’ lust ik niet’ komt uit velen kindermondjes en dan begint de strijd. Hoe komt het toch dat als er pizza, patat of pannenkoeken op tafel wordt gezet er geen weerstand is, maar kinderen al steigeren bij het zien van het kleinste stukje groen op hun bordje? En wat doen we dan?
Krijgen ze dan een van de p’s, omdat niemand na een dag hard werken zin heeft in strijd?
Zijn we juist erg standvastig, er moet groente gegeten worden, het bord moet leeg en een lange ‘battle of the veggies’ volgt?
Gaan we met het bord voor de tv zitten in de hoop dat afleiding helpt?
Of laten we het gaan en hopen we morgen op een betere dag?
Wat is wijsheid..?! Voor elk gezin en kind een ander antwoord, maar deze feiten gelden voor elk kind:

-Kinderen moeten alles heel vaak proeven, voordat ze iets daadwerkelijk lusten. Kinderen hebben meer smaakpapillen in hun mond, daarom reageren ze anders op groente dan wij.
-(Jonge) Kinderen hebben niet zoveel nodig als wij soms denken. 1-3 Scheppen groente per dag is genoeg voor kinderen tot 4 jaar.  Na hun vierde is dat 2-3 opscheplepels  groente. Na hun eerste levensjaar groeien ze tevens een stuk minder en hebben ze minder eten nodig.
-Naast slapen en zindelijkheid is eten een machtsmiddel van (jonge) kinderen.
-Kinderen hongeren zichzelf niet uit (uitzondering op medisch gebied) Het lichaam geeft vanzelf aan wanneer het iets nodig heeft.
– 50 procent van de jonge kinderen eet slecht groente!

Op naar de gezinsmomenten aan tafel, waarbij kinderen dan toch af en toe dat gifgroene spul wat groente heet in hun mondje stoppen en strijd plaats maakt voor gezelligheid!!

Herkenbaar? Eet jouw kind ook slecht groente en wil je ondersteuning om ervoor te zorgen dat  je peuter weer groente gaat proeven en/of eten? OpvoedWijs kan je helpen. Klik hier en ik neem binnnen een werkdag contact met jou op.